Van plastic tot PLA: het probleem met duurzame verpakkingen

Duurzaamheid is een onderwerp waar we altijd mee bezig zijn, of het nu in ons persoonlijke leven is of voor Mush Superfood. En hoewel niemand hier perfect in kan zijn, en dat moeten we ook niet proberen te zijn, streven we continu naar betere oplossingen die bijdragen aan een betere en milieuvriendelijke wereld.

Daarom hebben we sinds begin 2020 onze verpakking veranderd in een ander type kraftzak die 100% composteerbaar is; het is volledig gemaakt van PLA (maizena of rietsuiker pulp), dat CO2-neutraal is.

Onze stickers zijn ook gemaakt van gerecycled papier en bedrukt met niet-giftige inkt.

Van plastic tot composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingen

In 1965 patenteerde een Zweeds bedrijf genaamd Celloplast de plastic zak. Ingenieur Sten Gustaf Thulin was degene die deze eendelige boodschappentas uit polyethyleen ontwierp en het begon al snel stof en plastic in Europa te vervangen.

Tegenwoordig bevuilen plastic zakken de oceanen samen met ander afval dat over de hele wereld is verspreid. 

Bangladesh was het eerste land ter wereld dat in 2002 een verbod op de dunne plastic zakken toepaste nadat bleek dat ze een grote rol speelden in het verstoppen van afvoersystemen tijdens rampzalige overstromingen. Kort daarna begonnen ook andere landen actie te ondernemen.

Er zijn de afgelopen decennia initiatieven genomen om plastic helemaal te laten verdwijnen.. Composteerbare oplossingen zijn een populaire trend geworden bij bedrijven in landen over de hele wereld.

Biologische afbreekbaarheid en composteerbaarheid, samen met recyclen en het verminderen van producten vormen tezamen de kern van duurzaamheid. 

Gevormde pulp inzetstukken (zoals PLA) zijn een veelgebruikt materiaal dat tegenwoordig in verpakkingen wordt gebruikt. Het is een extreem duurzaam alternatief voor veel verpakkingsoplossingen binnen de huidige industrie.

PLA?

Polylactic acid, beter bekend als PLA, is een polymeer gemaakt van hernieuwbare bronnen. Tegenwoordig is PLA een zeer populair filament materiaal. Het aantal PLA gebuirkte producten is al enorm. PLA is biologisch afbreekbaar en natuurvriendelijk.

Hoewel PLA een zeer goede vervanging lijkt voor niet-duurzame verpakkingen, bestaat er enige verwarring over de composteerbaarheid en de biologische afbreekbaarheid van PLA. Omdat PLA is gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals zetmeel (bijv. Maïs, aardappelen, enz.), Soja-eiwit, cellulose en melkzuur, is het composteerbaar, maar dit proces wordt alleen als “gecomposteerd” beschouwd als aan 3 criteria is voldaan:

  1. Het materiaal valt uiteen in kooldioxide, water en biomassa.
  2. Het PLA valt volledig uit elkaar
  3. Er blijven geen giftige resten over en de compost ondersteunt de plantengroei

Het proces van biologische afbraak en de duur ervan is ook sterk afhankelijk van het milieu. Kortom, warmte, vochtigheid en microben zijn de drie noodzakelijke elementen voor zichtbare afbraak binnen een periode van één jaar.

PLA vervalt het best in omgevingen met hoge temperaturen. Vochtigheid, temperatuur van 60 ° C en micro-organismen zijn vereist, die te vinden zijn in tuingrond. Het duurt ongeveer zes maanden voor zichtbare scheuren en tekenen van verval, maar dat hangt te sterk af van uw bodemmonster.

In gewone kameromstandigheden gaat PLA honderden jaren mee.

We zijn het er waarschijnlijk allemaal over eens dat we nog veel meer te leren hebben over de manier waarop we verpakkingen in ons dagelijks leven gebruiken. Want zelfs deze nieuwe veelbelovende opties blijken soms toch niet het antwoord te zijn waarop we hadden gehoopt. We kunnen alleen maar zeggen; laten we allemaal open blijven staan ​​voor nieuwe open oplossingen en flexibel zijn in het veranderen waar dat nodig is! 

No Comments

Post A Comment