Paddenstoelenpoeder – Ervaringsdeskundige: Gabrielle Koster

Van een nachtje in het ziekenhuis tot het dagelijks innemen van Chaga

Het ene moment lag ik lekker op de bank een boek te lezen, en het volgende moment veranderde ik in een balletje van pijn. Diepe punt. In mijn buik. Zoveel pijn dat ik amper nog kon praten. Toen mijn vriend thuiskwam en mij opgerold in bed vond, huilend, belde hij direct het ziekenhuis. Ik werd gevraagd zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te komen, waar er direct allerlei testen werden uitgevoerd. Mijn ontstekingswaarden bleken enorm hoog, zo hoog dat ze me direct lieten opnemen in het ziekenhuis en ik een nachtje moest blijven. ‘Het is waarschijnlijk blindedarmontsteking,’ zei de arts. ‘We verwijderen je blindedarm morgenochtend’. Alleen het idee al maakte me misselijk. Ik geloof dat er in je blindedarm een reservevoorraad aan goede darmbacteriën huist, die – zodra er iets gebeurt of jij bijvoorbeeld een antibioticakuur krijgt – de hoeveelheid goede bacteriën je darmen snel kan herstellen. ‘Ik denk niet dat het blindedarmontsteking is,’ zei ik tegen de arts. Ze lachte en zei: ‘Ik durf er een fles wijn op te zetten!’ De volgende ochtend werd ik weer onderzocht en de ontstekingswaarden in mijn lijf waren zo enorm gedaald, dat ze besloten dat het toch geen blindedarmontsteking was. Omdat ze geen oorzaak konden vinden van de hoge ontstekingswaarden, mocht ik weer naar huis. En van die fles wijn heb ik nooit iets gezien. Maar ik voelde dat mijn lijf hulp nodig had. Er was iets aan de hand, dat was duidelijk. Ik klapte mijn laptop open en ging op online onderzoek uit. Daar kwam ik de Chaga paddenstoel en de gezondheidsvoordelen tegen. Na het lezen over deze knappe mushroom scoorde ik gelijk Chaga druppels en poeder en nam het elke dag in. Ik verdiepte me in de geneeskracht van andere paddenstoelen zoals Reishi en Lion’s Mane en voegde ze toe aan mijn dagelijkse kruiden.

Zelfhelend vermogen van het lijf

In het ziekenhuis hebben ze nooit een oorzaak kunnen vinden van de enorm hoge ontstekingswaarden en de pijn, ook niet na alle andere onderzoeken die volgden in het ziekenhuis. Ik had het idee dat Chaga me precies had gegeven wat mijn lijf nodig had: een boost om het zelfhelende vermogen van mijn lijf te supporten. Begrijp me niet verkeerd: ik geloof ook dat veel ziektes niet onomkeerbaar zijn. Maar kruiden en plant medicine kan een hoop goeds doen. In mijn ogen zijn medicinale mushrooms een cadeautje van de natuur en helpen ze bij de stabilisatie van de fysiologische processen en balans in de cellen van ons lijf. 

Naar mijn idee heeft het onderzoeken wat we nu eigenlijk in ons lijf stoppen mijn levenskwaliteit verbeterd. Een aantal jaar geleden vroeg ik mezelf: wat heeft ons lijf nodig? Ik denk dat onze lichamen enorm goed met ons kunnen communiceren, maar als we zin hebben in suiker en we zien snoep liggen, dan gaat ons brein natuurlijk voor de snoep, en niet zo snel voor de dadels. In plaats van mezelf te vragen wat ik graag zou willen eten, las ik me in over wat ons lijf nodig heeft op het gebied van voeding. Vitamines, mineralen, koolhydraten, gezonde vetten, kruiden. The works. 

Het is inmiddels vier jaar geleden dat ik een nachtje in het ziekenhuis moest blijven en mijn lijf doet niet altijd wat het zou moeten doen. Of juist wel en zijn sommige minder leuke dingen gewoon onderdeel van het leven. Maar de gezondheid van mijn lichaam supporten met de juiste voeding en Moeder Aarde’s kruiden-cadeaus aan de mens, heeft er voor gezorgd dat ik mijn lijf zie als powerhouse. In staat om te vechten, in staat om te helen.

gabrielle koster over medicinale paddenstoelen

Gabrielle Koster is een freelance schrijver en redacteur en werkt en woont in Amsterdam. Op haar Instagram-pagina (@gabrielle_koster) deelt ze haar zoektocht naar een bewuster leven, gevuld met gezond (maar niet té gezond) eten, meditatie, yoga, minder plastic gebruikt en duurzame aankopen.

No Comments

Post A Comment