Funky pandan pannenkoeken met Lion’s Mane paddenstoel

Dit nieuwe pannenkoeken recept met Lion’s Mane-paddenstoel is geïnspireerd op de ” ponscake ” of pandan-cake. Een van de gerechten die Laura’s moeder en oma op haar hebben overgedragen, van het culinaire erfgoed uit de Indonesische keuken.

Deze pandan pannenkoeken met Lion’s Mane zijn perfect om op te vouwen voor in je lunchbox en zo makkelijk om mee te nemen, als ontbijt op zondagochtend of als Aziatisch dessert met wat ijs en warm fruit. Onthoud dat pandan van zichzelf al behoorlijk zoet is, dus je hoeft geen extra zoetstoffen toe te voegen.

Wat is pandan?

Pandan is een kruidachtige tropische plant die veelal groeit in Zuidoost-Azië. In het China staat pandan bekend als “geurige plant” vanwege het unieke, zoete aroma. De bladeren van de pandan plant worden gebruikt om desserts, dranken en hartige gerechten een unieke smaak en aroma te geven. Je kunt pandan paste, extract of poeder meestal vinden bij de plaatselijke Toko. Pandan geeft gerechten niet alleen een zoete smaak. Dit funky goedje geeft de ingrediënten ook een groene kleur, waardoor elk gerecht er funky uitziet!

Lion’s Mane als functionele paddenstoel

Het gebruik van paddenstoelen, culinair of medicinaal, is al duizenden jaren diep verweven in de Aziatische cultuur.

De Lion’s Mane paddenstoel wordt vooral gewaardeerd en gebruikt vanwege het harmoniserende effect dat het heeft op het lichaam en geest. Deze paddenstoel wordt veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om een ​​ongezonde levensstijl te behandelen, die geregeerd wordt door stress. Zoals gevoelens van rusteloosheid, angsten en slaapstoornissen, vooral wanneer deze problemen zich manifesteren in de maag en darmen.

Bekend in China als Shishigashira en in Japan als Yamabushitaki, lijkt deze paddenstoel een veelbelovend positieve werking op het brein te hebben. Verschillende zeer gewichtige studies in Japan beschrijven dat Lion’s Mane zenuwcellen en neuronen lijkt te kunnen genereren en herstellen door NGF te stimuleren. Zenuwgroeifactor (NGF) behoort tot de familie van eiwitten die betrokken zijn bij de overleving en instandhouding van neuronen bij volwassen mensen.

Leuk weetje: deze paddenstoelen werden en worden niet alleen in veel Aziatische culturen gebruikt. De Inheemse Amerikanen (indianen) gebruikten Lion’s Mane als bloedstelpend middel. Ze brachten gedroogd poeder aan op krassen en snijwonden om het bloeden te stoppen. Deze paddenstoelen werden daarom ook vaak gevonden in de medicijntas van de indianen.

Ik hoop dat je genoten hebt van dit kleine stukje geschiedenis over pandan en Lion’s Mane. Nu over naar dit heerlijke pandan pannenkoeken recept!

Ingrediënten & instructies

Voor ongeveer 10 pannenkoeken

  • 100 gram volkoren meel
  • 2 theelepels lionsmane
  • 200 ml kokosmelk
  • Theelepel vanillesuiker (extract of merg kan ook)
  • Snufje zout
  • 10 druppels pandan extract

 

Meng eerst de droge ingrediënten, daarna de natte.
Voeg nu alles samen, en meng dit goed.
Bak in de koekenpan met een klein beetje vet, tot er bubbeltjes verschijnen, dan omdraaien.
Herhaal dit totdat je het gewenste aantal pannenkoeken hebt. Enjoy!

funky pandan pannenkoeken met Lion’s Mane poeder
No Comments

Post A Comment