Mushroom koffie; en waarom het een fijn alternatief is voor gewone koffie

Verslaafd aan koffie?

Velen van ons houden van een goede kop koffie, of het nu een espresso, cappuccino of een latte is. Er is bestaat zelfs internationale koffiedag op 1 oktober, dat is hoeveel we van koffie houden!

Volgens de ICO (International Coffee Organization) worden er elke dag meer dan 2,25 miljard koppen koffie gedronken. Meer dan 90 procent van de koffieproductie vindt plaats in ontwikkelingslanden – vooral Zuid-Amerika – waarbij Brazilië de grootste leverancier van koffie ter wereld is. Tegelijkertijd vind de consumptie hiervan vooral plaats in Westerse landen. 

Benieuwd welk land de grootste koffieconsument is? Dat is Finland! Ze drinken hun weg door een indrukwekkende 12kg per persoon per jaar. Wij Hollanders zijn ook behoorlijk verslaafd aan een bakkie pleur; om precies te zijn, staan we ​​op de 5e plaats met 8,4 kg per persoon per jaar!

reishi koffie alternatief

Paddenstoelen en hun wereldwijde succes

Net zoals koffie al tientallen jaren een populair product is, (zo niet honderden jaren), lijken de paddenstoel niet ver achter  te lopen qua populariteit.

Rapporten stellen dat de wereldwijde paddenstoelen markt in 2015 al een waarde van $ 35 miljard had. De verwachting is dat de wereldwijde marktwaarde voor paddenstoelen de komende zeven jaar meer dan $ 50 miljard zal bedragen vanwege de groeiende vraag naar paddenstoelen in het recente verleden. Paddenstoelen worden bevorderend voor de gezondheid beschouwd omdat ze een verwaarloosbare waarde aan natrium- en gluten bevatten. Aangenomen wordt dat hun lage vet- en cholesterolspiegels leiden tot een hogere populariteit van paddestoelen bij  de consumenten, daarnaast is het een geweldig alternatief voor vleesproducten die juist veel vet en cholesterol bevatten. Paddenstoelen worden botanisch geclassificeerd als schimmels en worden beschouwd als een groente voor de voeding. Ze zijn ook een bron van kalium, voedingsvezels, vitamine D, selenium en andere verschillende vitamines en mineralen.

Niet alleen de culinaire paddenstoel krijgt meer aandacht, ook de medicinale of functionele paddenstoelen zijn zeer populair aan het worden. Vooral in de VS en Australië lijken deze krachtige shrooms veel aandacht te krijgen voor hun medicinale voordelen. En niet te vergeten de Aziatische landen, die al duizenden jaren gebruik maakt van de paddenstoel, wetende van de helende krachten die deze paddenstoelen met zich kunnen brengen.

Lees meer over het gebruik van paddenstoelen in de Aziatische culturen.

Paddenstoel koffie of Chaga latte?

Welke voordeel heeft het om koffie en functionele paddestoelen met elkaar te gebruiken?

Wel, de aardse smaak van de paddenstoelen kan een zeer fijne aanvulling zijn op de geroosterde koffiebonen en biedt daarnaast een zachtere smaak en een hoog gehalte aan antioxidanten en andere stoffen die de focus en denkvermogen zouden kunnen verbeteren.

Sommigen suggereren dat de adaptogenen in functionele paddenstoelen ons minder zenuwachtig  of stressy kunnen maken (een veel voorkomende bijwerking van cafeïne), door angst te verminderen en de bijnieren te ondersteunen.

Als het gaat om koffie en het Ayurvedische perspectief op dit onderwerp, suggereert de oude geneeswijze dat koffie weinig of helemaal niet moet worden geconsumeerd, dit omdat het een drank is die ons snel uit balans kan brengen, afhankelijk van welk Dosha type je bent. Ayurveda beschouwt koffie als medicijn voor sommigen en als gif voor anderen. Vanwege de Vata en Pitta toenemende effecten, lijkt een kopje koffie het meest op zijn plaats voor het balanceren van Kapha-types en Kapha-omstandigheden. Want voor een Vata- of Pitta-type schijnen de effecten te kunnen leiden tot angst, prikkelbaarheid en ontstekingen.

Cafeïne is tenslotte waarschijnlijk de meest populaire psychostimulant ter wereld en studies hebben aangetoond dat koffie gezondheidsvoordelen kan hebben, maar dat is per individu dus zeer verschillend.

Dus wanneer je net als ik, vaak een nerveus gevoelt krijgt na het drinken van een kopje koffie, ben je misschien beter af met een Chaga-ccino!

Hoewel het je misschien niet de energiepieken geeft die cafeïne doet, heeft een mushroom latte wel andere voordelen. Zoals de Chaga (voor antioxidanten, algehele welzijn en immuniteit) of andere functionele paddestoelen zoals Reishi (voor kalmte, adaptogeen en slaap) of Lion’s Mane (voor gezondheid van de hersenen en focus) deze shrooms zitten vol met verschillende gezondheidsvoordelen, die de immuniteit en algehele energieniveaus kunnen verhogen.

Dus of je nu minder koffie probeert te drinken of opzoek bent naar een lekker alternatief voor koffie, functionele paddenstoelen zijn zeker een product om uit te proberen!

Chaga koffie alternatief

Paddenstoel koffie of Chaga latte?

Welke voordeel heeft het om koffie en functionele paddestoelen met elkaar te gebruiken?

Wel, de aardse smaak van de paddenstoelen kan een zeer fijne aanvulling zijn op de geroosterde koffiebonen en biedt daarnaast een zachtere smaak en een hoog gehalte aan antioxidanten en andere stoffen die de focus en denkvermogen zouden kunnen verbeteren.

Sommigen suggereren dat de adaptogenen in functionele paddenstoelen ons minder zenuwachtig  of stressy kunnen maken (een veel voorkomende bijwerking van cafeïne), door angst te verminderen en de bijnieren te ondersteunen.

Als het gaat om koffie en het Ayurvedische perspectief op dit onderwerp, suggereert de oude geneeswijze dat koffie weinig of helemaal niet moet worden geconsumeerd, dit omdat het een drank is die ons snel uit balans kan brengen, afhankelijk van welk Dosha type je bent. Ayurveda beschouwt koffie als medicijn voor sommigen en als gif voor anderen. Vanwege de Vata en Pitta toenemende effecten, lijkt een kopje koffie het meest op zijn plaats voor het balanceren van Kapha-types en Kapha-omstandigheden. Want voor een Vata- of Pitta-type schijnen de effecten te kunnen leiden tot angst, prikkelbaarheid en ontstekingen.

Cafeïne is tenslotte waarschijnlijk de meest populaire psychostimulant ter wereld en studies hebben aangetoond dat koffie gezondheidsvoordelen kan hebben, maar dat is per individu dus zeer verschillend.

Dus wanneer je net als ik, vaak een nerveus gevoelt krijgt na het drinken van een kopje koffie, ben je misschien beter af met een Chaga-ccino!

Hoewel het je misschien niet de energiepieken geeft die cafeïne doet, heeft een mushroom latte wel andere voordelen. Zoals de Chaga (voor antioxidanten, algehele welzijn en immuniteit) of andere functionele paddestoelen zoals Reishi (voor kalmte, adaptogeen en slaap) of Lion’s Mane (voor gezondheid van de hersenen en focus) deze shrooms zitten vol met verschillende gezondheidsvoordelen, die de immuniteit en algehele energieniveaus kunnen verhogen.

Dus of je nu minder koffie probeert te drinken of opzoek bent naar een lekker alternatief voor koffie, functionele paddenstoelen zijn zeker een product om uit te proberen!

Chaga koffie alternatief
Chaga koffie alternatief
No Comments

Post A Comment