De paddenstoel en traditionele Chinese geneeskunde

Medicinale paddestoelen, of zoals wij ze graag noemen, functionele paddestoelen, worden al duizenden jaren gebruikt in veel oude geneeskrachtige tradities over de hele wereld.

Vooral in de traditionele Chinese geneeskunde (TMC) zijn de paddenstoelen een zeer gewaardeerd middel, en ze hebben ontdekt dat deze functionele paddenstoelen een cruciale rol kunnen spelen bij het helpen beschermen en bevorderen van de gezondheid, evenals het voorkomen en behandelen van verschillende aandoeningen en ziekten.

TCM: Materia Medica

De oudste officiële teksten genaamd Shennong Bencao Jing (The Divine Farmer’s Materia Medica), bestaan uit 365 geneeskrachtige middelen uit de 29e eeuw voor Christus. De 365 middelen die worden behandeld, zijn onderverdeeld in drie boeken, afzonderlijk geassocieerd met de hemel, de mensheid en de aarde. De teksten omschrijft verschillende soorten paddestoelen die voor veel soorten medicinale doeleinden worden gebruikt, zoals het verbeteren van het welzijn en verlengen van de levensduur. Een van de bekendste paddenstoelen is Ganoderma lucidum, ook bekend als Reishi.

Vanwege de veronderstelde gezondheidsvoordelen van de Ganoderma en de schijnbare afwezigheid van bijwerkingen, heeft deze paddenstoel in het oosten een reputatie verworven als het ultieme kruid.

In moderne TCM worden paddenstoelen als medicijn aangeboden in capsules, poeders en thee en in verschillende voedingsproducten zoals soepen en stoofschotels.

Paddenstoelen cultiveren

Van ongeveer 600-1000 na Christus hebben de Chinezen teelttechnieken ontdekt voor veel medicinale en culinaire paddenstoelen om te voldoen aan de steeds groeiende vraag – naar voedsel en effectieve medicijnen.

De populaire Shiitake-paddestoel (Lentinus edodes) werd rond 1000 AD in China gekweekt.

Naar schatting is China tegenwoordig verantwoordelijk voor 70 procent van de paddenstoelen productie in de wereld. Uit rapporten blijkt dat meer dan 35 miljoen mensen in China in de champignonindustrie werken.

Kampō; Japanse traditionele geneeskunde

Aan het begin van de 7e eeuw werd TCM in Japan geïntroduceerd en beïnvloedde Kampō, de Japanse traditionele geneeskunde, aanzienlijk.

Deze twee geneeskrachtige tradities lijken veel op elkaar, alleen legt Kampō een grotere nadruk op het gebruik van medicinale “kruiden” (waaronder veel paddestoelen, zoals Shiitake en Reishi). Medicinale paddenstoelen zoals Reishi en Shiitake zijn diep gekoesterde en gewaardeerde kruiden met een lange geschiedenis van gebruik.

Tegenwoordig is Kampō in Japan geïntegreerd in het nationale gezondheidszorgsysteem van Japan. Enige tijd geleden meldde een grote landelijke studie dat 72% van de geregistreerde artsen Kampō-medicijnen voorschrijven.

No Comments

Post A Comment